Както в повечето европейски столици, така и в центъра на София вече има място за съхранение на багаж.

Така всички туристи – българи или чужденци, могат да си оставят куфарите, ако са отседнали например в Airbnb, за да могат спокойно да се разхождат из столицата по забележителности или по бизнес срещи, докато им дойде времето за полет, автобус или влак.

Новата услуга се казва LockStars Luggage Locker и се намира в историческия център на София – точно на входа на римските руини на антична Сердика в подлеза на ЦУМ, зад църквата „Света Петка“.

„Идеята ни е взаимствана от Германия, където системата я има на всички гари на „Дойче бан“, заяви пред TravelNews Симеон Атанасов, собственик и управител на компанията. Той в момента е в процес на преговори за отварянето и на още помещения за съхранение на багаж на възлови места в София.

Цената за поставяне на багаж в малко шкафче излиза 6.90 лева до 4 часа, а след това се начислява допълнителна такса за всеки следващ час.

При депозиране на багажа се заплащат първите 4 часа. Ако искате да наемете шкафчето за повече от 4 часа, когато се върнете да вземете багажа си, системата ще ви помоли да заплатите допълнително за всеки допълнителен час наем, обясни Атанасов.

Тарифите са гъвкави и зависят от продължителността на ползване и размера на шкафчето. Наемът може да бъде до 72 часа.

Плащането за съхранение на багаж става само с кредитни и дебитни карти, включително от мобилни устройства и мобилни портфейли. 

Компанията предлага денонощно обслужване 24 часа, 7 дни в седмицата, като обектът е отворен дори на национални празници с пълна поддръжка за обслужване на клиенти.

Хранилището е под постоянно видеонаблюдение, за да се гарантира безопасността на туристите и на багажа им. За допълнителна защита на обекта, външната врата се заключва автоматично от 22:00 до 06:00 часа и достъпът се осъществява чрез контакт с оператора след натискане на външния домофонен бутон.

Системата LockStars за самообслужване за съхранение на багаж е произведена в Германия и е част от широка мрежа от системи за обществени шкафчета в Европа, САЩ и Австралия.

Тя работи на повечето европейски летища, автобусни и жп гари, включително Deutsche Bahn в Германия, NS Stations в Холандия и ÖBB Австрийските федерални железници.