Кметът на София Васил Терзиев с важно съобщение.

Ето какво гласи то: 

С писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство поисках да бъде възстановен статута на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет.

Някои от тях са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация "Царевец“ на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици.

Само в периода от 2000 г. досега е отнет статута на повече от 100 сгради. Подобни "кампании“ е имало и преди тази дата – основно през 1988 и 1993 г. За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества.

Сградите, за които поисках предоставяне на статут на недвижима културна ценност:

1. Жилищна сграда, б. на Маркови, бул. "Сливница“ № 150;

2. Жилищна сграда, ул. "Княз Борис I“ № 136;

3. Жилищна сграда, ул. "Цар Самуил“ № 81;

4. Жилищно-търговска сграда, ул. "Алабин“ № 26;

5. Жилищно-търговска сграда, ул. "Алабин“ № 28;

6. Двойна жилищна сграда, бул. "Ген. Тотлебен“ № 13-15;

7. Жилищна сграда, ул. "Уилям Гладстон“ № 30;

8. Жилищна кооперация, бул. "Ген. Скобелев“ № 16;

9. Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев“ № 9;

10. Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев“ № 17;

11. Жилищна сграда, ул. "Христо Белчев“ № 27;

12. Жилищна сграда, б. на Илия Вълков, ул. "Ген. Паренсов“ № 10;

13. Жилищна сграда, ул. "Цар Шишман“ № 13;

14. Жилищна сграда, ул. "Георги С. Раковски“ № 110;

15. Административна сграда, ул. "Георги С. Раковски“ № 96;

16. Жилищна сграда, ул. "Кракра“ № 21.

17. Жилищна кооперация "Царевец“, ул. "Цар Иван Асен II“ № 2.

Преди близо два месеца казах, че ще се опитаме да се погрижим за 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото беше поставено с емблематичния хотел "Париж“, намиращ се на бул. "Княгиня Мария Луиза".

През март подадох писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра в града - на ул. "Любен Каравелов“ 34, на ул. "Мизия“ 9 и ул. "Стара планина“ 9.

Освен тези сгради в последните години от Столична община е поискано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още десетина сгради.

За част от тях са започнали производства в Националния институт за недвижимо културно наследство, но е приключило само едно – за къщата на Шапкарева на бул. "Ген. Скобелев“ № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда.

Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук