Причината за аварията на топлопроводите в столицата е токов удар при Ботуня, електроразпределителна станция на ЧЕЗ, намираща се при завод „Електроника“, обявиха на извънредна пресконференция от „Топлофикация София. Токовият удар е станал в 18.30 часа в петък. Там се захранвала помпената станция в квартал „Лозенец“.
За да се отстрани аварията, било необходимо локализиране, което ще наложи превантивно спиране на топлоподаването в някои квартали утре – „Студентски град“, „Мусагеница“ и всичките части на район „Младост“, обяви инж. Росен Флоров, директор на ТЕЦ „София изток“.

„За да се установят пробивите, до момента от екипите на „Топлофикация София“ е спирано парното поетапно в кварталите „Яворов“ и „Гео Милев“. Очаква се до края на тази нощ да бъдат отстранени авариите, за да може да бъде възстановено топлоподаването в кварталите „Слатина“ и „Дружба“ 1, в които от началото на проблема няма парно през цялото време“, допълни Боян Паунов, директор на Дирекция „Дялово разпределение“ в дружеството. По думите му са необходими около 4 хил. тона вода, за да се възстанови топлоподаването в тези два квартала.

Сигнали от клиенти са подадени от жители на „Младост“ 4, където няма парно заради високото разположение на квартала, обясниха от ръководството на „Топлофикация“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!