Масови проверки на автомобили, които замърсяват въздуха, започват в сряда от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Монитор". 

Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които преди повече от година общината купи и предостави на КАТ.

Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция. „Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони.

Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност да се движат по улиците и да замърсяват въздуха.

В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“, обясни Фандъкова.

10 града осъмнаха с мръсен въздух днес. Най-голямо превишение на нормите за фини прахови частици бяха отчетени в София и Русе.

Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян. 

Именно заради замърсяването от Столичната община предприеха няколко мерки за справянето с проблема.

От кметството призовават гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно.

Екипи на Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.