Всеки пети българин се е настанил и живее в София. След като голяма част от селата изчезнаха, подобна съдба грози и малките градове, съобщи Магдалена Костова, директор на "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНТ.

Към момента около 73,7% от българите живеят в градовете. Мигрирането от селата съм големите градове вече го няма. Основно хората се месят вече от малките градове към големите и най-вече към София.

Последното проучване сочи, че 164 села са изчезнали за последните 10 години поради липсата на жители.

Според НСИ големият проблем е, че 22% от населените места в България имат до 49 души население, като там живеят хора на възраст над 65 години, това означава,че ще имаме още обезлюдени места. За последните години средната възраст на българина е нараснала до 43,8 години.

В София средната възраст на жителите е по-ниска, но като показатели е съвсем близка до европейските. Проблем в столицата има освен с застаряването и с раждаемостта която продължава да намалява. От института отчитат и ръст на заминаващите през летище София, млади хора на възраст от 20 до 39 години. Отчита се и спад на общия брой на населението в България, като то вече е под 7 милиона .