Земеделски производители и търговци категорично се противопоставят на предложението на общинския съветник Борис Бонев от „Спаси София“, пазарите да бъдат обединени под една структура. Столична община трябва да промени политиката си към земеделските производители, които искат да се представят на пазарите в София.

Това обяви пред ABCnews Николай Генов, председател на УС на „Хранкооп София“. Според него най-важното нещо не е да се обединяват администрациите и самите пазари. Общината трябва да подкрепя фермерите и да ги привлича с бърз достъп, без търгове и конкурси, подчерта той.

По думите му и в момента администрациите на столичните пазари са изключително заети. Подходът да се гледа само административно отново е грешен, каза Генов. 

Същото мнение изрази още Стоилко Апостолов, председател на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“. „Не трябва да има дебат за управлението на пазарите, а за тяхната политика към фермерите. Въобще не е важно дали мениджърите ще са един или петима.

В момента липсва ролята на земеделците на самите пазари и трябва да се промени концепцията на общината“, каза Апостолов.

Според него в момента пазарите със сегашната си структура са по-близо до търговците и производителите. Самите администрации са разположени в близост до тях. В противен случай ако централната администрация е разположена на едно място, тогава ще се утежни положението за хората да обикалят града.