В сърцето на София отвори врати първият по рода си food hall (място, на което се предлагат храни и напитки от различни ресторанти). За този тип кулинарна формула предпочитани са преди всичко начинаещи, малки и местни бизнеси. Това прави и Искрен Вълев с откриването на Bohemian Hall – събира на едно място 12 български бранда, пише economic.bg. 

Идеята за food hall съществува от много години в Европа и Америка. И така ми хрумна, че София има нужда от място, където под един покрив да се опитат различни кухни, от различни краища на света“, разказва Вълев пред Economic.bg.

Всъщност интериорът на пространството наподобява английска гара с 12 станции. „Името също е в стила на стара бохемска София“, уточнява още той.

От Ню Йорк до центъра на София

Създателят на Bohemian Hall по професия е финансов консултант и дълги години е учил и работил в чужбина. „Доста време работих във финансовата сфера в Ню Йорк и Лондон. От няколко години съм в България и се занимавам с финансово-консултантска дейност. Бих определил това мое странично занимание като бизнес с недвижими имоти, тъй като реално Bohemian Hall е фирмата, която изгражда обектите и предоставя под наем различни пространства на ресторантьорите“, уточнява Искрен Вълев.

Според него подобен тип бизнес има бъдеще в България. Тези пространства са алтернатива на традиционните ресторанти, но хората не са ограничени от едно меню и са в доста по-непринудена обстановка.

Имаше голям интерес от страна на българските брандове. Имаме два бранда, които са стартиращи, тоест това им е първата локация. Останалите имат и други локации. Със сигурност мисля, че подобен тип пространства имат място и в другите големи градове в България“.

От сутрин до вечер

Новото място предлага околосветско пътешествие от храни и напитки – има щандове с тайландска, италианска, хавайска, българска кухня – от сутрин до вечер. През уикендите се предлага и т.нар. брънчове, а интересът от страна на клиентите е доста голям.

„Ние отворихме преди около месец и сме изненадани от интереса, който имаме. Food hall е пълен буквално от първия ден, в който отворихме. Виждаме много връщащи се клиенти, което е хубаво, много нови клиенти. Работим сутрин от 9 вечер до 22.00 ч., с изключение на уикендите, когато работим от 10.00 до 22.00 ч. Виждаме хора, които идват за брънч през уикендите, такива, които идват за обяд и традиционно е пълно вечерите“, казва Искрен Вълев.

На мястото на сегашното модерно пространство – на ул. „Георги С. Раковски“ 116 – някога се е намирал ресторант „Севастопол“. В някакъв смисъл това място е историческо. През 90-те години е било сборен пункт на групировките, а през 1999 г. Петър Стоянов вечеря тук с американският президент Бил Клинтън.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук