По-лошо от това няма накъде. Всеки от нас си го е казвал. Ежедневните проблеми изглеждат неразрешими, струва ни се че светът се е свършил, че положението е отчайващо. Без да осъзнаваме какво имаме – че децата и близките ни са здрави, че проблем не е равно на трагедия, пише "Телеграф". Нещастни сме, без да осъзнаваме всъщност колко сме щастливи. За съжаление понякога разбираме това, когато животът ни наистина се преобърне.
Ваканцията е дълго чакана от всички ученици. Те кроят планове, уговарят се с приятели, а роднините които живеят далеч, ги чакат с нетърпение.
 
 Така е и при 10-годишния Георги Желязков. В края на юли той се наслаждава на лятото си в красивата Белица, при своите баба и дядо. Случайно родителите му забелязват, че не може да движи лявото си око до край. Водят го на преглед в очна клиника. Оказва се, че проблемът е неврологичен.
 
Шок
В болница „Свети Наум” правят скенер и изследват детето. Резултатът е стряскащ. Гошко има тумор в главата. След редица прегледи се оказва, че това е тумор глиом. Видът му е особен - клетките са дифузни и не позволяват биопсия или операция. Случаят е изключително рядък, в САЩ годишно се диагностицират около 300 подобни. Не може да се види дали е злокачествен или доброкачествен, но какъвто и да е видът му, когато се увеличава, порязва и притиска други важни органи. Никой не може да предвиди колко и в какви срокове ще расте туморът. Според мнението на специалисти той може да се увеличи в рамките на 9-12 месеца. За съжаление лечение няма. Поне не и в България.
 
Сега момчето спазва специална диета с надеждата,  че може да се забави развитието на тумора. Пие билки, препоръчани от хомеопат.
 
През това време родителите му не спират да търсят възможност за лечение. Те се обръщат към Фонда за лечение на деца, за да потърсят помощ в чужбина и в момента чакат отговор ит там. Междувременно майката и таткото на Гошко проверяват опциите за премахване на тумора. За сега такива няма, но има варианти за стопиране на процеса.
 
Шансовете
Разбират, че опити за борба с болестта се правят в САЩ, Англия, Германия и Франция. В различните страни лечението е различно. Докторите в Америка и Франция правят т.нар. стереотактик биопсия. Докато детето е будно, специалистите взимат материал, изследват го и преценяват как да го третират. В Англия път вкарват тръба в главата на пациента, през която влизат лекарства, за да атакуват тумора, подобно на химиотерапията.
 
Според родителите на Гошко най-подходящо за детето е лечението в Германия. Там в една-две клиники се прави специална имунотерапия, с която се създават дендритни клетки, които да се борят с тумора.
 
Цената на лечението е 43 000 евро. За допълнителна терапия, изследвания, ядрено-магнитен резонанс, лъчетерапия се плащат по 1200 евро месечно. Общо около 65 000 евро е сумата необходима за лечението на момчето в Германия. За семейството тя е непосилна.
 
Непосилно
Емил, неговата съпруга, Гошко и 20-годишната му сестра живеят в скромен апартамент в жилищен квартал „Надежда”, който е с ипотека. Майката на болното момче работи в общината, а бащата е търговец. С помощта на близки, приятели и Фейсбук страницата „Подкрепете Гошко” до момента са събрани 30 000лв.
 
Семейството благодари на всички за подкрепата и не губи надежда. Както и самият Георги. Той не спира да играе с приятелите си и да вкарва кошове на тренировките по баскетбол. Чака с нетърпение и старта на учебната година, за да се види със съучениците си. Защото както той, така и семейството му знаят, че и най-трудният проблем има решени, особено когато имаш подкрепа и любов.