След успеха на френското издание на Деня на тангото през 2018, организаторите продължават инициативата да посвещават отбелязването на празника на приноса на отделни европейски страни и култури за развитието на аржентинското танго. Тази година прожекторите се насочват към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа – бандонеона, изобретен през 19-и век от Хайнрих Банд за изълнението на църковна и популярна музика. В края на 19-и век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира своето настоящо призвание като главния инструмент на аржентинското танго.

В специален солов концерт от 18.30 ч., германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към бандонеона и ще разкаже историята му чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка.Ще звучат класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго, включително композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Германия до Аржентина е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте едно пътешествие пълно с изненади…
 


Михаел Долак е сред най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали.Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, той е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфоничеи оркетър, Камерния оркестър на Инголщат, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и много други.

Сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света.
 


За германския дух на Деня на тангото тази година ще допринесе и мястото на провеждане на събитията – залата на Гьоте-институт на ул.”Будапеща”1, с чието любезно съдействие се отбелязва празникът. Честването на Деня на тангото в София се случва за 15-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.
 
Входът за концерта струва 15 лв. и се заплаща на място при влизане в залата. Обясненията по време на концерта ще бъдат на английски език. Подробна информация за отбелязването на Деня на тангото в София има на www.dialdeltango.com.