Годината е 1956. Елвис Пресли вече се е превърнал в мечтата на всяко едно момиче в Америка, а първият му албум вече е абсолютен феномен, пише dnes.bg.

На 28 октомври той участва в "Шоуто на Ед Съливан", където изпълнява Hound Dog и танцува така, както само той може. Жените в публиката крещят толкова силно, че гласът на Краля на рока едва се чува. Но това изпълнение далеч не е най-важното нещо от тази вечер.

Преди да излезе на сцената, зрителите в цяла Америка гледат как Елвис Пресли се... ваксинира. В национален ефир той си поставя ваксината срещу полиомиелит.

На следващия ден тази сцена е на първите страници във всички вестници, а целта е постигната - много младежи и по-възрастни хора, които допреди ден са вярвали, че не са в риск от детски паралич, решават, че е необходимо да се ваксинират, за да предотвратят разпространението на опасната болест.


Полиомиелитът е вирусно заболяване, което се разраства в САЩ през 40-те години, убивайки хиляди деца и парализирайки десетки хиляди. И тогава, както и сега, органите по обществено здравеопазване налагаха карантина, тъй като се появяваха множество огнища, родителите били призовани да държат децата си у дома, пътуванията между градовете също били ограничени.

Националната фондация за детски паралич, известна сега като "Маршът на Даймс", решава да превърне борбата с полиомиелита в своя кауза номер едно, като едновременно подчертава неговата опасност, но и лечимостта му.

Те включват и президента Труман в борда на директорите си, а благодарение на работата на много различни учени, най-известният от тях - д-р Джонас Салк, в крайна сметка разработват и ваксина.

Полиомиелитът вече можел да бъде унищожен , но само ако достатъчно хора си поставят ваксината.

Но, както и сега, така и тогава, е имало проблем - не всички са убедени, че трябва да се ваксинират. Въпреки че децата били имунизирани, тийнейджъри и млади хора решават, че не са изложени на риск от полиомиелит, така че не си поставят ваксината, а по този начин полиомиелитът остава ендемичен. Тогава на помощ се притичва самият Елвис Пресли.

Сега само няколко крачки ни делят от това да имаме масова ваксина срещу COVID-19, благодарение на безпрецедентните усилия на множество учени. Но за да се стигне до едно бъдеще без коварната зараза, ще е необходимо не само преодоляване на значителни логистични проблеми, но и убеждаване на скептично настроената и притеснена общественост, която не вярва, че има нужда от ваксина.

"Ще ни трябва не само един Елвис, а цяла звездна група, за да свършим това", казва д-р Сандра Куин, председател на Катедрата по семейни науки в Университета на Мериленд, пред NPR през август.

Тя предвижда кампания за популяризиране на ваксинацията, която може да включва хора от местни и държавни здравни отдели, CDC, а в идеалния случай - граждански лидери, религиозни лидери, знаменитости. "Ако всички те излязат и кажат, че са получили ваксината и защо са го направили - ще помогнат", обяснява тя.

Лидерството и активността на знаменитостите могат да бъдат надценени, но има моменти, в които известни хора, на които обществото вярва, могат да променят масовото мнение по начин, жизненоважен за общественото благо. Ваксината срещу COVID-19 е един такъв случай.

Всички бивши президенти - Обама, Буш и Клинтън, казаха, че ще приемат ваксината публично, което е чудесно, но ще трябва да се направи много повече от това.

Не би трябвало да е толкова трудно, но, за съжаление, има много негативни фактори, които създават опасен скептицизъм относно предстоящата ваксина.

Най-големият от тях е паниката срещу ваксинацията - тя е широко разпространена както отляво, така и отдясно. Проучване на CNN през октомври показа, че броят на американците, които заявяват, че ще приемат ваксина срещу коронавирус, е намалял от май. Броят на хората, които биха приели ваксината в Европа, също не е особено голям.

За да победим наистина вируса, огромно мнозинство от хора трябва да се ваксинират. В противен случай ще стигнем до ситуация, при която ваксинираните хора ще имат имунитет, но болестта ще остане ендемична сред населението.

Това е по-добре от пандемия, но дори 95% ефективна ваксина не е 100% ефективна и някои хора все пак няма да придобият имунитет поради дефицити на имунната система или други усложняващи фактори.

След като Елвис Пресли се ваксинира при Ед Съливан, броят на хората, които искат имунизация, скача рязко. Като знаменитост Краля на рока бил инструмент за популяризиране на ключовото послание за общественото здраве.

През тази пандемия вече видяхме силата на знаменитостите, които променят нагласите около COVID-19 към по-добро. Във всички ужасни предупреждения, идващи от учените, липсваше въздействието на Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, които обявиха, че са хванали вируса през една фатална сряда през март. НБА прекрати всичките си мачове същата нощ. Изведнъж много повече хора приеха заразата сериозно.

Ще се нуждаем от масивна инфраструктурна и логистична кампания, за да получим ваксините там, където трябва, но тогава хората ще трябва да искат да се ваксинират.

Именно тогава ще дойде времето да помогнат известните личности. Обама, Буш и Клинтън ще тръгнат първи на сложната мисия. Но според историка Дейвид Пери от CNN, най-голямо въздействие ще окаже гледката как Тръмп се ваксинира. Може би е добър знак, че Иванка Тръмп публикува новината за намеренията на останалите бивши президенти и обяви, че я приветства.

Всъщност всеки политик трябва да е готов да постави ваксината пред обектива на камерата, за да убеди своите избиратели, но най-важна роля биха оказали звездите от различни сфери, като музика, баскетбол и дори рали състезатели от NASCAR и Формула 1.

Бионсе и Джей Зи, Тейлър Суифт, момчетата от BTS, Леброн Джеймс, Том Брейди, всички те са нужни, тъй като вече не живеем в света от 50-те, когато само една звезда е нужна, за да промени намерението на цяла една нация.