Британският режисьор, сценарист, актьор и писател Тери Джоунс е починал на 77-годишна възраст. Това съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на наговия агент. Големият творец, готувал преди години и в България, страдаше в последните години от рядка форма на деменция.

Според британското издание, той е починал в леглото си, като съпругата му се е грижила до последния момент за него.

Терънс Греъм Пери Джоунс (на английски: Terence Graham Parry Jones) е уелски комедиен артист и сценарист. Един от членовете на групата от сценаристи и актьори, образували Monty Python's Flying Circus. В легендарният колеткив влизат още Ерик

Той ко-режисирал Monty Python and the Holy Grail и режисирал Life of Brian и The Meaning of Life. Заел се с режисурата, когато за пръв път се усетило, че член на групата трябва да е отговорен за тези неща.

Въпреки, че останалите от групата оценявали усилията му, имало известно възмущение от това да бъдат командвани от човек, който виждали като равен, особено когато той се прави на режисьор.

Това довело до много шеги с Джоунс. Ерик Айдъл, например, постоянно го нарича най-скучния мъж на планетата. Едни от най-запомнящите се роли на Джоунс са тези на жени на средна възраст с тънък глас.

Написва заедно с Майкъл Палин Ripping Yarns написал е и сценария за „Лабиринт“ (1986). Съща така е автор на няколко книги за средновековна история и много детски книги. Режисьор е на няколко филма, включително Erik the Viking (1989) и The Wind in the Willows (1996). Той е водещ и на документален филм за кръстоносните походи. 

Джоунс има три деца от двата си брака.