Съдът в Лос Анджелис постанови, че Бил Козби е извършил сексуално посегателство над тийнейджърка през 70-те години на миналия век.

Съдебно жури реши във вторник, че артистът е посегнал на момичето, което завел в имението “Плейбой”, съобщава bg-voice.

На потърпевшата Джуди Хът, която сега е на 64 години, беше присъдено обезщетение в размер на 500 000 долара, след като журито установи, че Козби я е насилвал през 1975 г., когато е била само на 16 години.

Хът заведе делото още през 2014 година с обвинения в сексуално насилие и причиняване на емоционален стрес. Според оригиналния иск случката е била през 1974 година, когато тя е била на 15, но впоследствие хронологията бе ревизирана до 1975 година, когато е била на 16.

Козби през цялото време отрича обвиненията в сексуално посегателство и неприлично поведение.

Според разказа на Хът се запознала с Козби в парк, където той снимал филм. След като се сприятелили, той поканил нея и приятелката й в неговия тенис клуб. После ги завел в къща, където почерпил добре младите момичета с алкохолни напитки, а след това ги завел в Playboy Mansion.

Според ищцата той знаел възрастта на двете и ги предупредил да казват, че са на 19, ако някое от “зайчетата” ги попита. След това завел Хът в спалня в имението и там я тормозил сексуално.

Съдебните заседатели чуха как, когато Хът останала насаме с Козби, актьорът започнал да я целува и се опитал да вкара ръцете си под дрехите ѝ. След това той свалил панталоните си и я принудил да извърши сексуален акт с него.

Адвокатът Нейтън Голдбърг заяви, че в продължение на много години Хът е потискала спомените си за нападението, но те излезли на преден план, когато други жени започнали да го обвиняват, че ги е нападал.

“Беше като тапа, изскочила от бутилка”, каза Голдбърг в началото на делото. “Спомените изплуваха на повърхността… тя беше завладяна от спомени за г-н Козби и за това, което той й беше направил”.

Това е първото гражданско дело срещу актьора, което стига да процес.

От 2005 г. повече от 50 жени обвиниха Козби в сексуално насилие. След като беше осъден за нападение на Андреа Констанд във Филаделфия, Козби излежа малко по-малко от три години в щатски затвор в Пенсилвания, преди присъдата му да бъде отменена при обжалване. Той беше освободен от затвора през септември 2021 г.