Дезориентирано малко кафяво мече, за което се смята, че се е опиянило, след като е изяло прекомерно количество "луд мед", беше спасено в провинция Дюздже в северозападна Турция, съобщава агенция Ройтерс.

Лудият мед се произвежда в малки количества от пчелари в планината Качкар над Черно море, единственото място в света, различно от подножието на Хималаите, където местните видове рододендрони произвеждат мощен невротоксин, наречен сивотоксин.

Ако пчелите се хранят с достатъчно нектар от рододендрон, калночервеният мед, който произвеждат, има остър аромат и горчив вкус.

Една малка лъжица, изядена самостоятелно или приета с гореща вода или преварено мляко, е достатъчна, за да предизвика леко халюциногенно или еуфорично състояние.

Обикновено се приема преди закуска като традиционно лечение на хипертония, импотентност и редица други състояния.

Твърде много обаче може да намали кръвното налягане до потенциално опасни нива и да предизвика гадене, припадък, гърчове, аритмия и в редки случаи смърт. Десетки хора годишно биват приети в болница в Турция заради отравяне с луд мед.

На кадри, разпространени в социалните медии се вижда, че мечето се олюлява, прозява и пада по гръб в багажника на пикап, с който беше откарано до местната ветеринарна служба.

Пострадалата мечка е отведена на ветеринарен лекар, където й е оказана медицинска помощ. Властите казаха, че животното е в добро състояние и вероятно ще бъде освободено в дивата природа през следващите дни.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук