Продуцентската компания Disney официално придоби и се сля с компанията 21st Century Fox след сделка за 71,3 млрд. долара. Това предаде изданието “Ентъртейнмънт”.

Сливането на двете компании стана факт около 6 часа сутринта българско време, след като преговорите между двете компании продължиха две години.

Под шапката на 21st Century Fox влизат продуцентските къщи Twentieth Century Fox, Fox Searchlight, Fox Animation, National Geographic Partners и много други.

След сделката Disney става собственик на филмовите права за филмите X-Men, Deadpool, “Фантастичната четворка”, както и поредицата “Аватар” на Джеймс Камерън.

Все още не е ясно какво ще се случи с франчайзите на компанията и дали планираните от 21st Century Fox продукции ще продължат. Според източници на “Холиуд Рипортър” Disney планира да освободи близо 4000 служители след сливането на компаниите.

Бъдещето на Deadpool също не е ясно, като главният актьор в поредицата Райън Рейнолдс се пошегува в “Туитър”, че се чувства като в първия ден на училище.