През 1926 г. комикът, сценарист и режисьор Бъстър Кийтън заснема филма "Генералът", в който има трик с истински влак, падащ в река от горящ мост.

Този грандиозен трик струва 42 хиляди долара (колосална сума по онова време), което го прави най-скъпия в историята на нямото кино.

Още преди началото на снимките Кийтън се утвърждава като отличен каскадьор, така че ръководството на студиото е уверено в способностите му и спокойно му поверява заснемането на такава скъпа и технически трудна сцена, която освен това трябвало да бъде заснета безупречно в един кадър.Целта на сцената е горящият мост да се срути на точното място, а преминаващият по него локомотив да падне зрелищно в река Роу. Построяването на 65-метровата естакада отнема на снимачния екип повече от две седмици. Също така се наложило да да направят реката малко по-дълбока, пише Ripleys.

В деня на снимките режисьорът се уверил, че всички камери са поставени под правилния ъгъл, и направил няколко пробни пускания. След това носещите греди на моста са частично разпилени и към тях е прикрепен динамит.

Четири часа по-късно започва заснемането. Кийтън дава команда на машиниста, който управлявал локомотива и машината се насочила с пукот към моста.Скоро се наложило мъжът да остави манекен от папие-маше на мястото на контролния панел и да изскача в движение. Невероятно, но всичко минало без проблеми и се получила зашеметяваща сцена, която изумила хиляди хора, наблюдавали създаването ѝ (властите на градчето Котидж Гроув, където е заснет каскадьорският филм за парния влак, обявили деня на снимките за почивен, така че местните жители наблюдавали през цялото време).

За съжаление, въпреки невероятния трик, филмът "Генералът" не е успешен и не намира отклик сред публиката. След това Кийтън губи влиянието си и част от контрола върху следващите проекти, тъй като ръководителите на студиото решават да ограничат творческите амбиции на режисьора, които им струват твърде скъпо.

Но години по-късно, по време на ретроспекция на филмовия фестивал във Венеция, филмът е обявен за шедьовър, а през 1989 г. е включен в Националния филмов регистър на САЩ. Днес филмът се смята за една от най-великите неми комедии на всички времена.

Превод и редакция: БЛИЦ