"Щях да се самоубия! Излъгах мама след една кавга между нас двете, но всичко беше на майтап." Това сподели красивата дъщеря на голямата ни актриса Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева, която тези дни започва репетиция на пиеса заедно с майка си. "Много ми се иска да направя добре пиесата "Безумната лейди Джулия" от Мортимър и Кук. Там ще играя снахата, а майка ми ще е свекървата. Тя е Джулия, която губи съпруга си и търси утеха при сина си Ричард, а аз съм омъжена за него. Ще видите серии от комични ситуации, но накрая всичко ще завърши с хепиенд. Като постоянните истории с майка ми, ние вечно с нея сме като кучето и котката", сподели през смях Муки и се присети за най-комичната случка с родната й майка, която се случила преди няколко години.
"Бяхме на море на Златни пясъци. Поканиха ни дори с кучето, нещо, което в хотела е абсолютно забранено. Бяхме на ол инклузив. Седнали сме всички на една маса и всеки си избира какво да яде. Но нали знаеш, за българина има една поговорка: "Шамар да е, ама аванта да е". Като реших, че това няма да го плащам, взех да си позволявам малко повече бири. А те бяха в доста големи чаши. В един момент, както си седим и сме страшно много хора на масата, ни в клин, ни в
ръкав Стояна изкрещява както има понякога навика да е сприхава: "Стига с тази бира, защото ще се напиеш!", разказва Муки.


Точно в този момент 65-годишната актриса се ядосала, скочила и викнала: "Тогава ще отида да се удавя в морето!". Тръгнах нанякъде, за да прекратя тази дандания, която щеше да продължи. Нямах никакво намерение да се давя в морето, но мама го взе за чиста монета. Разхождах се по плажа, по улиците. По едно време започнаха да идват при мен разни хора от масата - кои познавам, кои не познавам. Молеха ме да се върна, защото г-жа Мутафова страшно се уплашила. Добре, но аз се заинатих. Казах: "Аз пък няма да се върна!". Те пак: "Ама моля ви се, върнете се, защото тя много съжалява за това, което е приказвала, тя много се уплаши, че ще се хвърлите в моето". Аз пак казвам: "Тогава наистина ще се хвърля!". "Ама моля ви се, не се хвърляйте, защото госпожа Мутафова ще вдигне кръвно". Така значи, цялата работа не от това, че ще се хвърля в морето, а че мама ще вдигне кръвно, ако го направя. Казвам: "Ако се хвърля, вече няма да знам дали тя е вдигнала кръвно". Рядко се заинатявам. Най-накрая реших да отстъпя. За да не се вдигне на госпожа Мутафова кръвното", разказва веселата история с майка си Муки.

След като вдигнала белия байрак, дъщерята на Стоянка се прибрала в хотела и там заварила доктор, който мери кръвното на Мутафова.

"Беше настанала някаква паника. И за капак, кучето беше вдигнало хотела на главата си. Лаеше като лудо, защото много е свикнало с мен и си изкарало акъла, че няма да се върна. Не знам как не ни изхвърлиха от този хотел. То е пак, защото хората обичат мама. Въобще хората изтърпяха цялото ни шоу, всичките ни зулуми. Ние с мама сме такива - при нас е шоу от сутрин до вечер, във всякакви настроения сме и двете. Но се обичаме с цялото си сърце", казва Муки, чието
завръщане на сцената с нетърпение очакваме.

Когато била малка Мария Грубешлиева, почти всяка вечер родителите й изкарвали в Руския клуб. Тогава там идвали писатели, художници, артисти, хора на изкуството. "Баба ми Мария и Людмил Стоянов и те бяха там почти всяка вечер с компания писатели. Майка ми и Нейчо също", казва Муки.

"Помня, че имаше гардероб и жената, която пазеше дрехите, ме слагаше да спя на едно кресло. Когато свършат техните гуляи, си ме прибираха. От този клуб и от срещите у дома си спомням Леа Иванова и Еди Казасян. Веднъж след една подобна вечер ме прихванаха лудите и си подстригах косата като момче. Прибрах се вкъщи и легнах. Чичо Нейчо дошъл в стаята, погледнал ме и казал: "Стоянке, това дете се е подстригало като момче, бе!".

На сутринта като станах и се видях с нула номер, много съжалих. Казах на майка ми, че няма да изляза на лекции и ще стоя месеци у нас, докато не ми порасне косата", смее се Муки.