По-малко от седмица след грандиозния финал на Евровизия в Тел Авив, Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че сгрешен вот от страна на журито в Беларус нанася малки корекции към класирането. Феновете на холандския представител Дънкан Лорънс могат да бъдат спокойни – голямата победа от песенния конкурс все още е негова, пише "Монитор".

Всъщност, разместване при първите четири места от класирането няма. Швеция и Норвегия са първите страни, които разменят местата си – от шесто място, Швеция се изкачва с едно нагоре, като така измества Норвегия от топ 5. Най-потърпевши се оказват представителката на Франция, която потъва с две позиции в класацията – от 14-о място, тя е вече на 16-о. С две позиции напред пък се изстрелват Кипър и Малта.

Разместването във финалното класиране се дължи на неспазване на правилата за гласуване от страна на журито в Беларус в рамките на първия полуфинал, обявиха от ЕРСТ. Оценяващите са били отстранени, а крайният резултат от страната е калкулиран на базата на други държави с подобни записи за гласуване, уточняват от съюза за радио и телевизия.

Открихме, че поради човешка грешка е използван неправилен резултат. Това не оказва влияние върху вота на зрителите от 41-те страни, включили се в конкурса.

ЕСРТ и неговите партньори съжаляват дълбоко, че грешката не е била идентифицирана по-рано и ще преразгледа процесите и контрола, за да се предотврати повторното случване на подобна грешка“, обясняват от съюза.

Още отсега пък стартира подготовката за Евровизия 2020. Обществената телевизия в Холандия – страната, получила по право домакинство заради победата на Дънкан Лорънс, обяви, че общо три телевизии ще се включат в организацията на конкурса, като всяка от тях ще има различна роля. Това са NPO, AVROTROS и NOS. „Евровизия е едно от най-големите международни събития и предоставя възможността на Холандия да се позиционира отново под светлината на прожекторите на световно равнище“, обясниха от медията в съобщение до журналисти, като добавиха, че първите подробности около наливането на основите на домакинството ще бъдат издадени до месец.