Фолкпевецът Милко Калайджиев е изкарал над 700 бона от къщата си за гости в свиленското село Мезек, пише „Телеграф“. Вчера тя бе посетена и проверена от служители на Държавен фонд „Земеделие“, които карат по списък всички такива, построени с европейски пари.

Към този момент не са установени нарушения. Къщата се използва по предназначение. Тя е построена преди 4 години и все още е в мониторингов период. Общата стойност на проекта е 435 000 лв., от които 304 000 лв. Са европейско финансиране.

„Нямам никакви притеснения. Аз съм казвал отдавна, че съм публично лице и всяка моя стъпка се следи от всички възможни институции. Къщата от първия ден, в който е построена и пусната за това, за което е направена, се използва само и единствено за гости”, обясни пред bTV Милко Калайджиев.

Къщата има съответните рекламни материали, което показва, че тя се използва по предназначение, поясниха проверяващите. Преди служителите на Държавен фонд „Земеделие”, там са влезли и полицаи от Икономическа полиция. 

Мустака на републиката управлява къщата си за гости заедно със своята съпруга Маргарита Калева чрез фирмата си „ММ Анталекс“, която са регистрирали още през 2012 г., когато са започнали страничния бизнес извън пеенето.

Първоначално те взеха под аренда язовир „Пирамидата“ край село Мезек, а после кандидатстваха по европроект за построяването на къща за гости, Освен това имат и бостан, в който отглеждат дини и пъпеши.

Първата им печалба е 23 000 лв. През 2013., а от следващата приходите им са все около 200 бона, като рекордът е за 2018 г. - 260 000 лв., показват отчетите им, публикувани в Търговския регистър. Така за последните 3 г. петте стаи в Калайджиевата къща са донесли над 700 хилядарки на изпълнителя.