В петък, 13-ти, голямата звезда от "Отчаяни съпруги“ Фелисити Хъфман бе осъдена от бостънски съд на 14 дни затвор, 250 часа обществен труд и 30 000 долара глоба за даване на подкуп в училище за вдигане оценките на дъщеря й, съобщи CNN.

Тя е първата от над 30 родители, обвинени в схемата, която властите обявиха за най-голямата измама за влизане в колеж.

Фелисити Хъфман е платила 15 000 долара за повишаване оценките на дъщеря й по изпита SAT.

Прокуратурата искаше 30 дни затвор и 20 000 долара глоба.

В залата бяха съпругът й – актьорът Уилям Мейси, и още десетина нейни близки. Актрисата прочете написано предварително изявление: "Много се срамувам от това, което сторих. В крайна сметка имах избор, можех да кажа "не“.

Няма извинение или оправдание за действията ми“.

Тя ще започне да излежава двуседмичната си присъда от 25 октомври. 

Актрисата е сред най-уважаваните в гилдията, печелила е награди "Еми“ и "Златен глобус“, номинирана е за Оскар и за престижната награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA).

В далаверата за общо 25 милиона долара са замесени 51 души, обяви обвинението.

Богати американци, големи шефове и знаменитости са си плащали, за да влизат децата им в престижни университети като Йейл, Джорджтаун и Станфорд.

Освен Фелисити Хъфман, изкушени от схемата са актрисата Лори Лофлин и съпругът й Мосимо Джанули, създател на модната фирма "Мосимо“, платили 500 000 долара през 2016 и 2017 г., за да вкарат дъщерите си в Университета на Южна Калифорния като видни спортистки от гребния отбор, без никога да са влизали в състезателна лодка.