Легендарният индийски актьор Сумитра Чатерджи почина на 85 години от усложнения, настъпили от Covid-19, съобщава Си Би Си. Актьорът е постъпил за лечение в болница в Калкута на 6 октомври, след положителен тест за новия коронавирус.
  Чатерджи е снимал над 300 филма, той е прочут театрален актьор, поет и драматург с кариера от над 60 години.

Няколко седмици след постъпването в болница за лечение от Covid-19 тестовете му вече са отрицателни, но скоро след това състоянието му се влошава и в края на октомври е поставен на командно дишане. Починал е в понеделник сутринта.
  Чатерджи става световноизвестен с работата си с режисьора Сатяджит Рай, автор на трилогията за Апу. Поредицата проследява живота на момче, което израства в бенгалско село.

Филмите се сдобиват със световна слава и извеждат индийското кино на глобалната киносцена. Третият филм от поредицата, заснет през 1959 г., е дебютният филм на Чатерджи, след който актьорът изпълнява водещи роли в четиринадесет филма на Рай. Превръща с в легенда на бенгалското кино.

 

Чатерджи е лауреат на най-престижната награда за индийско кино "Дадасахеб Пхалке" за 2012 г. , а през 2018 г. е удостоен с най-високото френско отличие Орден на почетния легион.

Извън киното Чатерджи редактира литературно списание, публикува над тридесет книги с есета и поезия, режисира, рисува, пише пиеси.