Вашингтон се присъедини към обвиненията в антисемитизъм, отправени към бившия член на "Пинк флойд" Роджър Уотърс, който през май на концерт в Берлин се появи в облекло, много сходно с униформа на СС - корпусът за охрана на висшите нацистки функционери, предаде АФП, цитирано от БТА

Миналата седмица берлинската полиция обяви, че започва разследване "по подозрения за подбуждане към омраза"след оплаквания, "че сценичното му облекло може да възхвалява или оправдава националсоциалистическия режим и да нарушава обществения ред".

На снимки, публикувани в социалните мрежи, Уотърс е облечен в дълго черно палто със символ, напомнящ свастика и с червена лента на ръкава. 

Няколко медии съобщиха също, че по време на шоуто на екран са били изписани с червени букви имената на Ане Франк и Ширин Абу Акле - американската журналистика от палестински произход, работеща за телевизионния канал "Ал Джазира", и убита при израелско нападение през май 2022 г.

Държавният департамент на САЩ осъди това представяне, "съдържащо символи, дълбоко оскърбителни за еврейския народ и омаловажаващи Холокоста". "Това не е първи случай, в който този артист използва антисемитски елементи", гласи разпространено прессъобщение.

Роджър Уотърс е на 79 години. В последните години защитава кампанията за бойкот на израелски продукти в името на палестинската кауза.

Музикантът обвинява критиците си в "недобросъвестност".

"Аспектите на концерта, поставени под въпрос, са ясно послание срещу фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките му форми" , написа той в профилите си в Инстаграм и Туитър.Бившата звезда на групата "Пинк флойд" предизвика полемика наскоро, когато заяви, че "не е вярно, че руската инвазия в Украйна е била непровокирана", припомня АФП.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук