Айрийн Кара, която спечели сърцата на милиони фенове по света с песните си към филмите Fame и Flashdance, почина на 63 години, съобщи нейната говорителка в социалните мрежи, цитирана от световните медии.

Изпълнителката е починала в дома си във Флорида, като причината за смъртта ѝ не се посочва.

"Това е абсолютно най-лошата част от това да представляваш някого. Не вярвам, че пиша това, още по-малко да го съобщавам като новина. Моля, споделете мислите и спомените си за Айрийн. Ще прочета всяка една от тях и знам, че тя ще се усмихва от Рая. Тя обожаваше феновете си", написа Джудит Мууз.

Родена в Ню Йорк от баща пуерториканец и майка от кубински произход, Кара за пръв път усеща успех в шоубизнеса като тийнейджър в музикалната драма от 1976 г. Sparkle. 

Тя ударя върха на класациите през 1980 г. с Fame, записвайки заглавната песен за филм, в който също се появява. А с "Flashdance" от 1984г., печели награда "Грами" и "Оскар" за най-добра песен (What a Feeling).   

С чудовищния си хит „Fame“ от едноименния филм тя е номинирана и за Златен глобус за "Най-добра актриса". Тя продължава да се появява в други филми, включително „Градска жега“, с участието на Клинт Истууд и Бърт Рейнолдс. Също играе във филми като Caged in Paradiso (1986) и Beyond Awareness to Action: Ending Abuse of Women (1995) и дава гласа си на анимационни филми, включително Beauty and the Beast (1992) и The Jungle King (1994). 

През последните години тя работеше като подгряваща певица за изпълнители, включително Олета Адамс, Лу Рийд и Вики Сю Робинсън.

През 2004 г. Ирен е удостоена с престижна награда за цялостно творчество.

"Тя беше красива душа, чието наследство ще живее вечно чрез нейната музика и филми", написа още нейната говорителка.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук