През целия си необикновен живот кралица Елизабет II се обгражда с тесен кръг от хора, на които се доверява. Най-дълго управлявалият британски монарх е бил подкрепян от много жени - от любимата сестра, през придворните дами до своята гардеробиерка.

Принцеса Маргарет

Принцеса Маргарет е сестра на кралицата. Обществото я приема като светска дама, която прекарва много време по партита. По-малко известно за нея е, че тя посвещава живота си в служба на сестра си и на защитата на монархическите ценности.

Отношението на Маргарет към сестра ѝ - кралицата, обаче било непостоянно и често нелюбезно. От една страна, тя била най-верният ѝ поддръжник: „Моята задача в живота е да помагам на кралицата”, казвала често Маргарет. В други случаи обаче действията ѝ издавали неприязън и безразличие.

Принцеса Ан

Принцеса Ан е второто дете на кралицата. През последните години двете жени са се сближили, като Елизабет II е разчитала много на своята дъщеря преди смъртта си. Експерти твърдят, че монархът е имал високо доверие към Ан и затова ѝ възлагал все повече отговорности.

През последните години от живота на кралицата принцеса Ан я придружава по време на  различните ѝ ангажименти. Принцесата беше в Шотландия, когато здравословното състояние на Елизабет II се влоши и беше до нея в последните ѝ часове.

Тя влезе в историята като първата жена, участвала в „Бдението на принцовете“, бдейки до ковчега на майка си, заедно с братята си крал Чарлз, принц Андрю и принц Едуард.

Софи Уесекс

Снахата на Нейно Величество Софи често е смятана за „любим“ член на семейството на монарха и най-близък довереник, след като става съпруга на принц Едуард. Бивш помощник в кралското семейство описва връзката на кралицата със Софи като на майка с дъщеря.

„Между тях имаше голяма доза любов и взаимно уважение. Софи бе като друга дъщеря на кралицата, те бяха толкова близки. На нея се вярваше и разчиташе като на малко други”, твърди източник от кралското семейство.

Лейди Сара Чато

Друга доверена фигура в живота на кралицата била нейната племенница -  лейди Сара Чато - дъщеря на сестра ѝ принцеса Маргарет. Сара е една от най-незабележимите кралски особи, но се твърди, че е заемала специално място в сърцето на Нейно Величество.

Кралски източник дори заявява: „Кралицата обожаваше Сара и търсеше компанията ѝ колкото се може по-често. Когато са заедно, се чувстват спокойни, чува се и много смях”. Сара е първа шаферка на сватбата на крал Чарлз III с принцеса Даяна и е кръстница на принц Хари.

Даяна Марион Максуел, лейди Фарнъм

Даяна, лейди Фарнъм в продължение на десетилетия е придворна дама на кралицата - роля, в която съчетава огромен чар с остър ум и организационни умения. Близките ѝ отношения с Елизабет II и тяхната привързаност проличават по време на благодарствената служба по случай Диамантения юбилей на монарха през 2012 г. Тогава съпругът на кралицата е болен и тя моли Фарнъм да я придружи в кралския автомобил.

Анджела Кели

Повече от две десетилетия Анджела Кели е личен съветник и старши гардеробиер на кралицата. Тя има уникална връзка с покойния монарх. „Обичам кралицата и всичко, свързано с нея”, заявява тя пред The Telegraph.

Анджела се обръща към кралицата с „Ваше Величество” или „госпожо”, а кралицата я нарича „Анджела”. Двете жени обичат да обсъждат семействата си, когато се срещат в дома на гардеробиера в Уиндзор. Те остават изключително близки през последната година от живота на монарха.