Той първо беше репортер, а след това стана синоптик. Това доведе до съвсем различни прогнози за времето, в които го виждаме в планини, до езера, море и реки, на терен – на фокус е момчето, което обича да снима мълнии и да става в 3 сутринта - Николай Василковски.

"Направих солидна промяна. Изнесох прогнозата за времето там, където се случва самото време. Снимам самостоятелно, поставям телефона на ръба на скалата... Поемам рисковете да заснема проявите на времето, защото го обичам.

Признавам си, че нарушавам правилата за лична безопасност. Когато снимам гръмотевици обаче, винаги обаче заставам до гръмоотвод, усещам вибрацията от него. Най-хубавото време е буреносното, слънчевото е скучно. Динамиката на атмосферата е голямо предизвикателство", разкри той пред Нова тв. 

Той е от Троянския край, а това споделя, че му е дало любовта към планините. От баба си познава гъбите и билките. "Сърцето ми се къса, като мина покрай нашата къща в града. Баба доста ми се е карала.

Израснах в планината и това ме накара да обичам природата, не се чувствам добре, ако не се разхождам в нея. На връх Мальовица снимах облаците докато се развиваше мощна гръмотевична буря.

На връх Ботев пък се качих в 2 през нощта. Хижар ми каза, че имало мечки, но да не се притеснявам. Пуснах си музика, защото трябваше да вдигам шум и ако е имало мечки, да избягат", споделя синоптикът.

Той коментира и климатичните промени. ''В последните години наблюдаваме доста мощно затопляне, а то се събра с влагата през този месец. Противоградната технология е доказана, действа добре, засяването на облака прави така, че да е ситна градушката или да вали ситен дъжд. Когато минават самолети, няма как да се стреля", обясни Василковски.

Споделя, че настръхва като си спомни как е подавал на ръка на буквално давещи се хора при наводнения, докато е бил на терен и е снимал репортаж.