Щатската търсачка за употребявани коли iSeeCars изнесе поредната любопитна статистика, изготвена въз основа на милионите запитвания в базата си от данни. Този път класацията подрежда 10-те модела, от които собствениците се отказват най-неохотно.

Рейтингът се основава на анализ на близо 16 млн. сделки, направен с цел да се установи кои автомобили се задържат в ръцете на един и същи притежател най-продължително време. Списъкът изключва автоматично модели, които сменят собственика си след по-малко от 5 години или са произвеждани по-кратко от 10 (от 2008 до 2017 година).


Безспорен лидер сред марките в класацията е Toyota. Японците са представени с цели 4 модела, сред които и лидерът Land Cruiser. Автомобилите в челната десетка остават собственост на един и същи притежател между 8.8 и 10.6 години или с 21-45% повече от средното за пазара.

"Toyota Land Cruiser привлича изключително нишови купувачи, които търсят не само здрав всъдеход, а и лукс", коментират резултатите на японската легенда от iSeeCars. "С конкуренти като Range Rover и Mercedes-Benz G-Klassе това е най-достъпният избор при аналогично оборудване".

Наличието на 4 спортни модела в рейтинга също си има обяснение. Такива автомобили са неподвластни на времето. Дори и екземпляри, които далеч не са първа младост, не изглеждат остарели. Черти от оригиналния Corvette от 1953 г. се долавят даже и седмото поколение, смятат експертите.

  Модел Години в ръцете на един собственик
1 Toyota Land Cruiser 10.6
2 Porsche Boxster 9.9
3 Ford Expedition 9.0
4 Mercedes-Benz SLK 9.0
5 Ford Explorer 8.9
6 Toyota Sequoia 8.9
7 Chevrolet Corvette 8.8
8 Toyota Avalon 8.8
9 Toyota 4Runner 8.8
10 Audi TT 8.8
  Средно за пазара 7.3
Източник: iSeeCars/Факти бг