Около 100 хиляди чехи изпълниха площад "Венцеслас" в Прага във вторник, за да поискат оставката на министър-председателя Андрей Бабиш в най-голямата демонстрация в страната от десетилетия, предава AFP.
64-годишният милиардер беше обвинен миналата година във връзка с измама с европейски фондове за 2 милиона евро, докато одит от Европейската комисия постанови, че той е в конфликт на интереси като политик и предприемач.


Андрей Бабиш


"Андрей Бабиш ни дава нова причина да протестираме всяка седмица", каза Бенджамин Рол от неправителствената организация "Милион моменти за демокрация", един от организаторите. „Чакахме достатъчно!“ Докато кореспондентът на AFP оценяваше броя на протестиращите на 100 хиляди, организаторите посочиха цифрата -120 хиляди души.Протестът от вторник бе най-големият в поредица, започнала в края на април срещу Бабиш и министъра на правосъдието Мари Бенесова, заподозряна в спирането на правни действия срещу премиера.Европейската комисия подозира, че роденият в Словакия Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чешката република, все още получава печалби от основаната от него компания. 


Източник: "Фокус"