13-етажен жилищен блок в Ивицата Газа се срути във вторник вечерта, след като беше поразен при израелски въздушен удар. В сградата се е помещавал офис, използван от политическото ръководство на „Хамас“, пише "Фокус", позовавайки се на "Ройтерс".

Малко след нападението "Хамас” и групировката "Ислямски джихад" заявиха, че ще отговорят с изстрелване на ракети по Тел Авив.
  В международно признатата столица на еврейската държава бе обявена тревога и са чути експлозии, а телевизия Channel 12 заяви, че е имало пряк ракетен удар върху сграда в предградието Холон.


 
Израел спря всички полети от летището "Бен Гурион" в Тел Авив.

"Сега изпълняваме обещанието си", се казва в изявление на въоръженото крило на „Хамас. „Бригадите„ Касам “и провеждат най-големия си ракетен удар срещу Тел Авив и предградията му със 130 ракети в отговор на ударите върху жилищни сгради.“

Часове по-рано Израел изпрати 80 самолета, за да бомбардира Газа и разположи танкове на границата, на фона на продължаващия вече втори ден обстрел на израелски градове.

Според свидетели жителите на блока и хората, живеещи наблизо, са били предупредени да напуснат района около час преди въздушния удар. Не стана ясно дали сградата е била напълно евакуирана или има жертви.

Най-сериозното размяна на огън от 2019г. насам между Израел и въоръжени фракции в Газа беше предизвикано от сблъсъци между палестинци и израелската полиция в джамията „Ал Акса“ в Йерусалим в понеделник.