Турция призова Израел да "спре да атакува палестинци", след като се разразиха сблъсъци в двора на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим, третото най-свято място в исляма, предават световните осведомителни агенции.

Палестинският Червен полумесец уточни, че стотици са били ранени при нови сблъсъци днес, които се случиха преди планирано шествие, отбелязващо превземането на Йерусалим от Израел през 1967 г. Сблъсъците бяха последните в дни на най-големите подобни вълнения в Йерусалим от 2017 г. насам.

"Израел трябва да спре да атакува палестинци в Йерусалим и да предотврати влизането на окупаторите/заселниците в Светата джамия. Израел единствен носи отговорност за всяко насилие", изтъкна говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън в "Туитър".

"Светът трябва да действа, за да спре тази безкрайна израелска агресия срещу невъоръжени цивилни в собствената им земя", допълни Калън. 

Самият Ердоган в събота нарече Израел "жестока терористична държава", която атакува палестинците "по дивашки начин, лишен от етика".

Отношенията между Израел и Турция са обтегнати, откакто турска неправителствена организация изпрати флотилия от кораби, които се опитаха да пробият израелската блокада на Ивицата Газа през 2010 г.

Стотици хора демонстрираха в подкрепа на палестинците снощи пред консулството на Израел в Истанбул.

Турската полиция не се намеси въпреки забраната за провеждане на големи публични събирания заради пандемията от коронавируса.