Над 3000 военнослужещи от 14 държави участват в започналото многонационално военно учение на НАТО Agile Spirit – 2019 в Грузия. То се провежда на територията на Втора пехотна бригада, разположена в град Сенаки.

„Учението напълно отговаря на заявената от нашата страна политика – повече НАТО в Грузия и повече Грузия в НАТО. Тазгодишните маневри се отличават от тези от предходните години с това, че освен теоретична ще има и практическа част, която ще се проведе на полигоните Орфоло и Вазиани”, каза командващият въоръжените сили на Грузия, генерал-лейтенант Владимир Чачибая по време на откриването на учението.

По-рано министърът на отбраната на Грузия Леван Изория, каза че целта на маневрите е да се увеличат оперативните способности на грузинските военни сили, както и да се повиши съвместимостта с НАТО и да се съхрани мирът в черноморския регион.

Учението, в което участват също така военни от Белгия, България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Черна гора, САЩ, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Украйна, ще приключи на 9 август. То се провежда всяка година от 2011-а и по време на него грузинските военни преминават подготовка за участие в международни умиротворителни мисии.