Жителите на градчето Уткиагвик в Аляска ще видят слънцето отново на 23 януари 2024 г., съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

На 18 ноември изгря в 12:35 следобед и се скри след малко повече от час.

1584 часа мрак. Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ“, когато минават месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта.

Колкото по-на север от Северния полярен кръг, толкова по-дълга става "полярната нощ".

Вестник „Вашингтон пост“ го описва така: „Поради накланянето на Земята по оста си, регионите на Арктическия кръг могат да останат с гръб към слънцето дни, седмици или дори месеци. Обратното се случва през лятото, когато яркостта царува 24 часа в денонощието "

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткиагвик се установява частична тъмнина и предлага само светлинно сияние за няколко часа.

„Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, все още има достатъчно слънчева светлина, за да се виждат обекти навън и хората да могат да извършват някои дейности“

Жителите на Уткиагвик ще видят светлината на безкрайния ден от 11 май до 18 август.

Основната дейност в градчето, по-рано известно като Бароу, е ловът на животни като тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ.

През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук