Екоактивистката-тийнейджър Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк след 13-дневно прекосяване на Атлантическия океан. Поводът за пътешествието е желанието й да участва през септември на срещата на ООН, посветена на климатичните промени. 

16-годишната Грета Тунберг беше посрещната с овации и песни, моменти след като акостира на яхтеното пристанище в Манхатън. Пътешествието на Грета започна на 14-ти август от английския крайбрежен град Плимът и отне малко под две седмици. Вместо да прекоси Атлантическия океан по въздух младата защитничка на околната среда избра да го направи по природосъобразен начин. Тя отплава със специална 18-метрова електрическа яхта, снабдена със слънчеви панели и подводни турбини.

Грета Тунберг - екоактивитска: Странно е. Всички ме питат какво ми е мнението за Доналд Тръмп. Никой не може да го убеди за реална опасност от глобалното затопляне. Затова не мисля, че аз съм тази, която може да го направи. Вместо това ще се фокусирам върху повишаване на осведомеността, за да могат всички хората да осъзнаят какви са последствията от промяната на климата.

Миналата година шведската тийнейджърка привлече вниманието на международната общност и се превърна в пример за подражание на хиляди младежи по света, след като избра да протестира срещу бездействието на политиците относно околната среда, вместо да ходи на училище.