19-годишният българин Никола Колев е осъден от британски съд за притежанието и разпространението на порнографски снимки с деца, съобщава изданието BirminghamLive.

Тийнейджърът е задържан преди три години, след като службите попадат на снимки с деца, разпространявани в социална мрежа. Полицията открива в компютъра на 16-годишния тогава младеж порнографски снимки с деца на възраст между 1 и 10 години.

Пред съда в Шросбъри Колев заявил, че по този начин опитвал да преодолее последиците от социалната изолация по време на локдауна.

Адвокатът му Робърт Едуъртс е поискал по-леко наказание заради  факта, че Никола осъзнава какво е направил и опитва да се подобри. Според Едуъртс по време на пандемията и локдауна той е попаднал на българска чат стая, а участието му в нея му давало усещането за “идентичност”.

Адвокатът е категоричен, че Колев не е използвал снимките, за да изпитва сексуално удоволствие, предаде БГВойс. 

Младежът има две повдигнати обвинения – за притежание и разпространение на порнографски материали с деца.

По тези обвинения той е осъден на 12 месеца условно с две години отложено действие – ако в този период извърши друго престъпление, Колев ще трябва да излежи присъдата си в ареста.

Освен това в рамките на 20 дни младежът ще трябва да участва в рехабилитационна програма и да заплати глоба от 425 паунда. Има и издадена заповед за 10 години, като в този период той ще бъде под постоянен надзор от службите.

Съдията по делото е приел като смекчаващо вината обстоятелство възрастта, на която е бил Колев, когато е извършил деянията. Затова му е присъдил половината от наказанието, което би било наложено на възрастен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук