Войната в Украйна се превърна в мащабен полигон за изпитания на най-новите руски оръжия. Много от новостите на руския военнопромишлен комплекс вече успешно изпълняват задачите си на фронта, но има и редица оръжия, които руската армия е "запазила за десерт", съобщават световните издания.

Преди дни стана известно, че руските Въздушно-космически сили за първи път са използвали в Украйна нова система за въздушно разузнаване на базата на бомбардировача Су-34. Той е способен да определя с висока точност координатите на противниковите системи за противовъздушна отбрана и радари.

Преди това Русия за първи път използва изтребителите от пето поколение Су-57 в боен режим. Те се използват при единични полети и като бойни връзки, като ги обединяват в единна информационна мрежа.

За първи път беше използван и най-новият руски лек дрон от комплекса "Ласточка".

Новите оръжия се тестват не само от Въздушно-космическите сили, но и от артилеристите. През пролетта руското министерство на отбраната съобщи за първото бойно използване на прецизно управляемата ракета "Краснопол", която лесно унищожава украинските системи за противовъздушна отбрана и РСЗО.

В комбинация с дрон и САУ "Коалиция-СВ" "Краснопол" работи още по-ефективно. В същото време руските войски използват най-новите ракетни системи "Торнадо-Г" и "Торнадо-С", както и тежки огнехвъргачки ТОС-1 "Буратино" и ТОС-1А "Солнцевик".

Най-новият инженерен дистанционен миночистач "Земледелие" също показва добра ефективност. Той може да постави минно поле с всякаква сложност на разстояние от 5 до 15 километра за 30 секунди.

Друга новост, която беше широко отразена и от чуждестранните медии, е БМПТ "Терминатор". С помощта на тези превозни средства танковите групи успяват да обкръжат предните части на ВСУ и да ги вкарат в "огнева торба".

 

Някои оръжия са способни не само да смажат врага, но и да го потиснат психологически, като например "скачащите" ПТКМ-1Р или зенитните мини. Може би те не се използват за първи път, но беше спряна цяла вражеска контраофанзива край Херсон.

Въпреки това много от новите оръжия в руския военно-промишлен комплекс все още не са използвани. Например, в Украйна все още не се е появил танкът Т-14 "Армата".

"Т-14 може бързо да преодолява големи територии благодарение на двигателя си с мощност 1500 конски сили и големите запаси от гориво. Той може също така да неутрализира украинската пехота отдалеч с помощта на нови снаряди и система за управление на огъня. Те бяха тествани в Сирия, за да се отчетат всички нюанси в бойните условия, и използването на танкове от това поколение би изглеждало логично", пише анализаторът на 19FortyFive Алекс Бетли.

Няма данни за използването на най-новите дронове "Охотник", "Иноходец", "Алтиус" по време на войната в Украйна.

Освен това досега няма информация за използването на ударни версии на роботите "Уран". Те се използват за разминиране на пътища и полета.

За другите оръжия не се знае със сигурност дали се използват по време на войната в Украйна. Например няма данни за използването на ракетата "въздух-земя" Х-101 с технология за намалена радарна видимост.

Руските въоръжени сили разполагат със системите за радиоелектронна борба "Палантин-К" и "Красуха", които могат ефективно да се борят с вражески дронове. Въпреки това практически няма данни за използването им в Украйна.

Руските войски все още не са прибегнали до използването на РСЗО с голям обсег на действие. Има съобщения за използването на най-новите лазерни системи "Задира" и "Пересвет", но не е известно какви бойни задачи са изпълнявали досега.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук