С оставащ по-малко от месец до раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) и нарастващата възможност за развод без споразумение, всеки пети британец обмисля запасяването си с продукти преди Brexit, а всеки двайсти вече го е направил, сочи ново изследване на ITV News, цитирано от Quartz.
 
Все още съществуват смесени послания доколко запасяването с продукти е разумно. Според британското правителство подобни мерки са абсолютно ненужни, докато други смятат, че прекъсвания на доставките към Кралството след Brexit няма как да бъдат избегнати.
 
В общности като Mumsnet, форум, в който родители разменят съвети за отглеждането на деца, натрупването на запаси преди Brexit е водеща тема.
 
Разглеждайки повече от 3 хил. публикации по темата, Quartz прави списък на основните продукти, доставките на които, британците смятат за потенциално застрашени след Brexit.
 
Основи на подготовката
 
В края на януари главните изпълнителни директори на някои от най-големите британски вериги за хранителни продукти се обърнаха към правителството, призовавайки за решение, чрез което да се избегне сценарият за Brexit без сделка.
 
„Макар да работим в тясно сътрудничество с нашите доставчици по плановете за действие при извънредни ситуации, не е възможно да смекчим всички рискове и се опасяваме от значителни прекъсвания на доставките в краткосрочен план като резултат от липсата сделка за Brexit“, пишат те.
 
Голяма част от британците изпитват опасения за забавянето на доставките на хранителни продукти от страни членки на блока след раздялата им с Кралството. Около 30% от общите хранителни доставки във Великобритания, голяма част от които са плодове и зеленчуци, идват именно от ЕС. Така, според гражданите на Острова, може да се стигне до момент, в който свежата храна да е в недостиг.
 
Вносът всъщност наистина е силно зависим от възможността за свободно движение на стоки в рамките на ЕС, като може да се очаква, че Brexit без сделка наистина ще доведе до забавяния по границите, както и въвеждане на мита върху някои продукти, част от търговския стокообмен между Великобритания и ЕС.
 
Фармацевтични опасения
 
Проблеми по веригата на доставки към Кралството може да засегнат и някои лекарствени продукти. За зависещите от специализирано лечение има опасения, че Brexit може да прекъсне достъпа до жизнено важни медикаменти.
 
От фармацевтичните компании в Обединеното кралство бе поискано да държат на разположение допълнителни запаси в случай на Brexit без сделка. Правителствените служители продължават да изискват от британците да не складират, а Кралският колеж на общопрактикуващите лекари наскоро настоя правителството да бъде по-прозрачно за националните запаси.
 
Увеличение на сметките
 
Малко вероятно е Brexit да доведе до смущения в комуналните услуги в Кралството, но пък британците са изправени пред опасения за увеличени сметки след раздялата с блока.
 
Напускайки ЕС, Великобритания ще бъде по-малко интегрирана в енергийната инфраструктура на блока и съответно по-уязвима към недостиг на енергия.
 
Паунд за евро
 
Отражението на Brexit върху британската валута остава твърде неясно. Според мнозина раздяла с блока без споразумение може да коства 10% от стойността на британския паунд. В случай на постигната сделка, ефектът върху валутата би могъл да е коренно различен.
 
Всички тези неясноти карат все повече британци да обменят паундове в долари и евро в опит да предпазят спестяванията си в случай на срив в цената на паунда в края на март.
 
Докладът на правителството
 
Очаква се тази седмица правителството на Обединеното кралство да публикува документ, в който да посочи какви ще са новите мита върху вноса на 5,2 хил. артикула от ЕС в случай на Brexit без сделка.
 
Докладът обаче все пак няма да представи крайни изчисления, тъй като до самия ден на Brexit няма да бъде ясно каква точно ще е реакцията на паунда.
 
Източник: „Новини Лондон“