С 20% се е повишил броят на афганистанците, които търсят убежище в ЕС през юли, преди талибаните да превземат Кабул. Това сочат официални данни, цитирани от АФП.
 

От Европейската служба за подкрепа на бежанците (ЕASO) уточняват, че общо 50 000 души са поискали международна закрила в 27-те страни от Евросъюза плюс Норвегия и Швейцария.
 
"Молбите от афганистанци за пети пореден месец се увеличиха, до около 7300 (с 21% повече от тези през юни)", гласи изявление на службата.
 
"Това е относително близко до броя на молбите от сирийци (8500, нагоре с 14%). Разликата между афганистанци и сирийци намалява почти постоянно от декември 2020 г."
 
Очаква се да има скок в молбите за убежище от афганистанци, след като хиляди бяха изтеглени по въздуха в ЕС.
 
Съюза се опитва да ограничи масовия приток на афганистанци, който наподобява мигрантската криза през 2015 г. заради сирийската война, в резултат на която над 1 милион души пристигнаха в страните от блока.
 
Брюксел обеща увеличена хуманитарна помощ за афганистанците и подкрепа на съседните страни за приютяване на пристигащите.
 
Числата за бежанци от юли също показват "връх в молбите от иракчани", чието число е достигнало 2300, съобщават още от EASO.
 
Това се дължи на прииждащия откъм Беларус поток, за който се твърди, че е организиран от властите в Минск, за да отговорят на санкциите, наложени от блока на режима на президента Александър Лукашенко.