Служебният министър Георги Панайотов съобщи, че е пътувал до Исламабад, Пакистан, за да прибере афганистанци и български граждани и се е срещнал със своя пакистански колега.

"Днес сутринта в 5 ч. на летище София пристигна самолет на борда, на който се намират 22 афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство. Те са евакуирани от Исламабад до София, преди това те са били изтеглени от Афганистан", поясни Панайотов, като уточни, че е бил с тях на борда.

От думите му стана ясно, че по време на престоя в Исламабад е провел среща с министъра на отбраната на Пакистан Первез Хатак и били обсъдени възможности за сътрудничество в областта на отбраната. 

Получих информация и оценка и анализи на пакистанската страна относно случващото се в региона.

Той изказа благодарност на МВР за полета, на авиоотряда и даде висока оценка на работата на служба Информация и Военно разузнаване, която провела операцията и изтеглянето на групата от Афганистан до Пакистан.

За обстановката Георги Панайотов коментира подробно: Пакистан е съседна на Афганистан държава, с тесни племенни, родови, културни връзки с Афганистан, тоест ръководството на Пакистан има ясна представа за случващото се там. По думите на министъра ръководството на талибаните, което контролира Афганистан, се старае да изгради нов образ на движението - по-либерален, по-човешки образ.

"Аз не искам да давам крайна оценка, искам да подчертая, че е необходимо да се изчака, да се види какви са резултатите, да видим как се отнасят към правата на жените и различените етнически малцинства в Афганистан."