Тайната вечеря - последното хранене на Исус с неговите апостоли, преди да бъде разпнат - е една от най-емблематичните истории в Библията.

Сега, 2000 години по-късно, археолозите насочват усилията си да открият точното му местоположение в Йерусалим, пише Daily Mail. 

Те вярват, че библейската среща се е случила в „Горницата“ на двуетажна къща с варовикови стени и червен скатен покрив, която все още стои в града.

Местоположението е документирано в няколко произведения на изкуството, датиращи поне от четвърти век сл. н. е., когато християните за първи път са започнали да посещават стаята, за да почетат последните моменти на свобода на Христос преди разпятието, пише "Труд". 

И хиляди хора все още посещават Горницата всяка година.

Библията описва подробно историята на Тайната вечеря през 33 г. сл. Хр., когато Исус седнал с 12-те си апостоли и им казал, че един от тях ще го предаде, добавяйки, че смъртта му е неизбежна.

Той благославя хляба и виното и обяснява, че те представляват тялото му, което ще бъде счупено, и кръвта, която ще пролее за опрощение на греховете им.

Горната стая, известна още като Cenacle, първоначално е била молитвена стая, която е можела да побере повече от 120 души.

Стаята е описана накратко в Книгата на Лука 22:11-13, когато Исус иска голяма, обзаведена горна стая, където той и неговите ученици да могат да ядат своята пасхална храна. 

Синакълът стои в стария град на Йерусалим на планината Сион, която се намира над южната порта и е построена с големи, разклонени колони, които поддържат сводест таван и наклонен червен покрив, който е там и днес.

Тъй като изследователите не са успели да проведат никакви археологически разкопки, те не могат да потвърдят дали сградата е съществувала по време на Тайната вечеря. 

През 1884 г. гръцки православни християни откриват това, което се смята за най-ранната карта на Йерусалим, докато строят нова църква в Мадаба, Йордания.

Картината е създадена през 560 г. сл. н. е. като представяне на Светите земи, което показва Cardo Maximus (главната улица), простираща се през средната секция, и две свещени структури в южния край (долната дясна страна), които се идентифицират по червените им покриви.

Всички пейзажи са описани на гръцки, включително портата на Дамаск и Плаза от лявата страна, южната порта на Яфа в долната част и Витлеем най-вдясно.

Но едва през 2017 г. Дейвид Кристиан Клаузен, помощник преподавател по религиозни науки в Университета на Северна Каролина, забеляза нещо необичайно – има сграда със същия червен, наклонен покрив като Сенакъла и е на същото място .
Това накара изследователите да подозират, че Горницата е мястото на Тайната вечеря, но те все още се нуждаеха от повече доказателства, които се появиха в рисунка от шести век, открита в Италия през 1846 г.

Рисунката показва как Исус пътува през южните порти на града на магаре със Синакъла на заден план.

Тази история е предадена в Книгата на Матей, която разказва как Исус влиза в Йерусалим, за да изпълни пророчеството на Захария, което казва, че ще има „Второ пришествие на Исус Христос“ и мъртвите ще бъдат възкресени. 

Историята казва: „Кажете на град Сион, вижте, вашият цар идва при вас! Той е смирен и язди на магаре и на осле, малко на магаре.

Друго изображение на мястото е открито през 1585 г. сл. н. е. на скулптура от четвърти век, която показва Исус, стоящ пред Мария Магдалена, след като е възкръснал от мъртвите, и точно зад мястото, където стои, има сграда със същия наклонен покрив.

Според Книгата на Йоан, Исус се върнал в горницата след възкресението си, свързвайки изобразяването на него и Мария Магдалена с библейската история.

Някои археолози обаче твърдят, че скулптурата показва Христос, стоящ пред непозната коленичила жена, която го моли да я излекува, вместо да представлява неговото възкресение.

Израелският орган по антиките (IAA) се зае да тества теорията през 2019 г., като използва лазерна технология и усъвършенствани фотографски изображения, за да премахне всички актуализации, направени на Синакъла през годините, и да разкрие как е изглеждала първоначално по време на Тайната вечеря.

„Чувствах се като в книгата на Дан Браун „Шифърът на Да Винчи“, каза  тогава пред Fox News Амит Реем, областен археолог на Йерусалим към Израелския орган по антиките (IAA). — Трябваше да дешифрираме древните символи. 

Те картографираха всеки ъгъл на стаята, за да „създадат точни модели на пространството“, което разкри интересни характеристики в Синакъла. 

Новосъздадените изображения показват „неясни“ произведения на изкуството като символите на Agnus Dei или „Божият агнец“ и лъва на Юда на тавана.

„Лъвът беше символът на цар Давид“, каза Реем на Фокс, обяснявайки, че „според древните писания Исус е потомък на цар Давид“.
Изследователите все още трябва да проведат повече проучвания, според Реем който каза, че все още няма никакви археологически доказателства, че Синакъла е мястото на Тайната вечеря.  

IAA по-рано каза, че лошото осветление на обекта, избледнелите стени и продължаващите реконструкции са им попречили да проведат повече изследвания.

„От време на време, когато имаме възможност, продължаваме да документираме други части от свещения комплекс“, каза Реем за Fox. 

„Надявам се, че може би в бъдеще ще имаме възможността да проведем класическо археологическо проучване в малък мащаб.“