Мисията на МВФ и сръбските власти постигнаха споразумение за отпускане на стенд бай кредит в размер на 3 милиарда евро със срок до 2011 г., съобщи правителството на Сърбия.
Новото споразумение за стенд бай кредит ще замени досегашното предпазно споразумение, което беше одобрено през януари тази година и предвиждаше теглене на 402,5 милиона евро, предаде РТС.
Министърът на финансите Диана Драгутинович каза, че предстои актуализация на бюджета, която ще се основава на промяна на данъчната политика и намаляване на бюджетните плащания. С 6 % ще се облагат месечните доходи над 12 000 динара, включително заплатите, пенсиите, хонорарите, дивидентите и др. С актуализацията на бюджета заплатите и пенсиите ще бъдат замразени на нивото от декември 2008 г., макар че преди се предвиждаше бюджетните заплати да могат да нарастват до нивото на инфлацията.
От своя страна ръководителят на мисията на МВФ за Сърбия Алберт Ягер каза, че е почти сигурно, че през 2009 г. Сърбия ще регистрира спад на БВП, а за 2010 г. се очаква ръстът да бъде около нулата. /БЛИЦ