Финансовият министър Стив Манучин е предупредил сенаторите-републиканци, че безработицата в САЩ може да достигне 20% заради епидемията от коронавируса, ако не се приемат бързи икономически мерки. Това разкриха Bloomberg News и CNN, цитирайки присъствали на срещата в Капитолия.

Манучин е изразил и притеснението си, че последствията от епидемията може да са много по-сериозни от финансовата криза от 2008 г.
20% безработица ще е двойно на нивото от Голямата депресия и най-високата от тогава. Това би означавало, че повече от 32 милиона души в тази страна ще останат без работа.

Манучин е предложил на републиканските сенатори във вторник план с  икономически стимули за 1 трилион долара, който малко преди това обяви на пресконференция в Белия дом с президента Доналд Тръмп. Помощите включват първа вълна от чекове с директна помощ за повечето американци, който ще е за 250 милиарда долара.

„Това е голямо число. Това е много уникална ситуация в тази икономика“, каза Манучин по-рано.

От финансовото министерство не потвърдиха коментара на министъра за 20%, но казаха, че е използвал математически модели и примери за евентуалните последствия за икономиката от епидемията.