България е една от 26-те държави-членки на ЕС, които са се присъединили към заведеното от Украйна дело в Международния съд на ООН срещу Русия за геноцид, става ясно от официалния документ на съда, публикуван на 9 юни.

В иска се настоява да се признае руската държава за виновна, че е нарушила Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Единствената държава от ЕС, която не се е включила в делото, е Унгария.

"Унгария принадлежи към лагера на мира и следователно е в явно малцинство в Европейския съюз, но въпреки това ще продължи да призовава на всички форуми за прекратяване на огъня и започване на преговори за разрешаване на конфликта в Украйна", заяви преди броени дни унгарският премиер.

"Вътре в ЕС огромното мнозинство е против нас, хванаха ни за гушите, трудно е да си единственият премиер, който представлява партията на мира", посочи още лидерът на "Фидес".

Според него освен Унгария, само Ватикана и Турция активно се противопоставяt на продължаването на военните действия в Украйна.

Няколко страни извън Европейския съюз също са подкрепили делото за геноцид: Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Общо 32 държави са се присъединили към Украйна по това дело, което е и най-големият брой по подобно дело. В списъка не присъстват САЩ, тъй като те не признават международния съд. 

Изслушването по първото дело от страна на Украйна срещу Русия за нарушаване на две конвенции на ООН (Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация) започна на 6 юни и би трябвало да приключи идната сряда (14 юни).

Решението на съда се очаква до края на годината или в началото на 2024 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук