33-годишният неврокопчанин Тома Розов бе избран за общински съветник в германския град Вилдесхаузен, провинция Долна Саксония, от партията на канцлера Ангела Меркел. Младият българин е бил на 13-о място в листата на ХДС и влиза в местния минипарламент с преференциален вот, основно от българската общност.

Тома Розов е син на известната финансистка Наташа Розова, която има счетоводна къща в Гоце Делчев. Той е завършил „Икономика на търговията“ в УНСС, но от 10 години живее и работи в Германия, където е създал семейство.

Съпругата му Габриела е перничанка, имат две малки деца, а в момента Тома Розов работи като координатор на смяна в местна фабрика за обработка на картофи. Ето какво разказа младият неврокопчанин за политическия си прощъпалник в немската политика, цитиран от Struma.bg:

„Досега никога не съм се интересувал от политика, тъй като приоритетите ми са свързани с професията и отглеждането на двете ми деца, които се родиха в Германия. Председателят на ХДС в общината Волфганг Заасе ме покани да участвам като представител на българската общност в двата избора – за общински и областни съветници.

Неговото желание е да привлече българите и да ги интегрира в местната общност. Изборите се проведоха в продължение на един месец – от 12 август до 12 септември.

Всеки, който имаше желание да упражни правото си на вот, можеше да го направи по три начина – по пощата, да донесе попълнена бюлетина или да гласува директно в урната на 12 септември, като преди началото на вота общината раздава на всеки избирател специална жълта карта за изборите. Резултатите от гласуването се качваха през цялото време онлайн, а окончателните станаха ясни в последния ден.

Аз успях да спечеля доверието на своите сънародници за Общинския съвет, в който влизат 32-ма съветници, за Областния съвет не ми стигнаха гласовете”, разказа Тома Розов.

Конституирането на Общинския съвет в град Вилдесхаузен ще бъде през октомври, като преди това на 26 септември отново ще има избори – този път за парламент в Германия.

„Аз се интересувам най-вече от локалната политика, тъй като искам да съм полезен на хората от града, в който живея и работя. На изборите за български парламент не съм гласувал, тъй като нямам достатъчна представа за работата на депутатите, а впечатленията ми са най-вече от медиите“, призна Тома Розов.

Вилдесхаузен е малко градче в провинция Долна Саксония и е близо до по-големите градове Бремен и Оснабрюк. През 2020 г. се прочу със случаите на зараза в кланицата “Геестланд“ и тогава стана ясно, че във Вилдесхаузен живеят много българи, които са близо 10% от местното население. При общо 21 810 жители (данни от края на март 2021 г.), официално регистрираните в градчето с българско гражданство са над 1800.

Те са и най-голямата чуждестранна група в града. След тях се нареждат поляците с 402-ма души, а румънците са едва 105-има. Преди две години българите са били под 1500.
Защо броят им нараства толкова бързо? От общината във Вилдесхаузен посочват в разговор с „Дойче Веле”, че това се дължи най-вече “на възможностите за работа, които осигурява икономическата структура във и около градчето”. Много от живеещите там българи работят в месопреработвателната индустрия.