Българите, блокирани в този момент в Маракеш, Мароко, са 35. Заради отменените полети туристите, които са от цялата страна, не могат да се приберат обратно, не получават и съдействие от властите. Това алармира Ралица Панушева, която е част от блокираната група на туроператора Premio Travel, цитирана от "Флагман".

Екскурзията им е започнала на 11 март, когато ситуацията в Европа все още беше по-спокойна и без да се знае, че ще се стигне до затваряне на границите в редица европейски страни. Туристите трябвало да останат там до 18 март. 

"Забраната на Кралството за всички международни полети до 20+ страни доведе до отменянето на полета ни за връщане до България с трансфер през Франкфурт. След обявяването на забраната, агенцията ни реагира и закупи билети за връщане през Истанбул. За съжаление полетите до Турция също бяха отменени вчера", споделя Панушева.

"В момента сме в пълна безизходица. Докато другите европейски държави вече организираха чартърни полети, с които превозиха своите граждани обратно до страните си, ние сме оставени в пълно неведение за това какво нашата държава прави за незабавното ни връщане в страната", каза тя.

Те са настанени в момента в хотел в Маракеш. Престоят им е платен до 18 март. Същия ден в 18:00 ч. трябва да напуснат хотела, а, ако не се намери решение, ще останат на улицата. Туроператорът обещал пред клиентите си, че това няма да се случи, въпреки това хората са притеснени.

"Силно сме изплашени, че сме забравени. Молим за Вашето съдействие, за да може съответните институции и компетентните органи да се задействат и да ни приберат по най-бързия начин", апелират от цялата група.

Ралица Панушева обясни, че от посолството ни в Мароко се опитват да съдействат на туристите, но все още не са намерили решение на проблема, комуникацията била невъзможна с Министерството на външните работи на България.

Призоваваме посланика на България в Кралство Мароко Юрий Щерк да се погрижи за сънародниците ни и да съдейства за отпътуването им за България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!