С настъпването на топлото време собствениците на тъмни автомобили често гледат със завист към белите коли - особено когато се налага да паркират на открито под парещите лъчи на слънцето. Купувачите в топлите страни неслучайно предпочитат този цвят.

Предимствата на белите автомобили са ясни. На първо място те са по-евтини, тъй като този цвят минава по подразбиране за "базов". Дребните дефекти не изпъкват толкова видимо на бяла боя. Освен това и замърсяванията не личат в такава степен. Стига автомобилът да е сух, разбира се...

Мокра мръсотия
Белият цвят е предимство в страни, където през по-голяма част от годината е топло и сухо, а пътищата са чисти. Българските улици са твърде далеч от идеала за чистота, а локвите са в изобилие. Мокрият бял автомобил изглежда много по-мръсен, отколкото тъмният.

Корозията личи повече
От драскотини и люспи от камъчета не е застрахована нито една кола. С времето в тях започва да се образува ръжда, на бял фон тя изпъква много повече.

Проблеми при боядисване
Въпреки че се смята за най-простият и евтин цвят, бялото е изключително капризно, тъй като има може би най-широката палитра от оттенъци. Да се уцели точният нюанс е изключително трудно и затова при белите коли разликата между старата и новата боя се забелязва най-силно.

Престиж
Цветът е най-вече въпрос на личен вкус. Бялото отива на някои модели, а на други не подхожда изобщо. В страни, където автомобилът е белег за престиж и повод за самочувствие, бялото изглежда прекалено масово и простовато, а при някои автомобили - направо просташки. За някои купувачи това може да бъде сериозен проблем.

Зимни наволи
По заснежените пътища и по време на снеговалеж белият автомобил се забелязва доста по-трудно. Това може да създаде рискове извън контрола на шофьора.