Саудитска Арабия продължава с икономическите реформи, целящи да сложат край на „пристрастяването“ й към петрола, както го определи неотдавна коронованият принц Мохамед бин Салман. Промените идват бързо и много от големите реформи, обявени след като Бин Салман представи своята Визия 2030 през 2016 г., ще влязат в сила тази година.

„Реформирането на толкова голяма икономика, като Саудитска Арабия, е почти като управлението на самолетоносач. Вероятно не е много мъдро да правиш бързи завои“, казва Сам Блатеис, генерален директор на консултантската компания The MENA Catalysts.

CNN обобщава някои от най-големите промени, които ще настъпят в идните 12 месеца:

1. Цената на газа ще се повиши

Саудитците започнаха да плащат много повече за газ. Държавната компания Aramco - най-големият в света производител на петрол, повиши цените с цели 127% от 1 януари. Сега бензинът струва 2.04 риала за литър.

„Макар че това може да отслаби потреблението, мярката беше очаквана и трябва да потвърди решителността на правителството да стимулира растежа на икономика, която не разчита на петрола“, съобщава компанията Al Rajhi Capital, базирана в Рияд.

Саудитците плащат повече и за потребителски стоки и услуги. Нов данък върху продажбите от 5% влезе в сила от 1 януари в рамките на усилията за повишаване на държавните приходи от източници, различни от петрола.

2. Кината ще се завърнат

Саудитците ще свикнат да ходят на кино. След 35-годишна забрана, правителството ще започне да предоставя лицензи на киносалони тази година и очаква първите кина да отворят врати през март.

Международни и регионални вериги вече виждат възможности на новия 30-милионен пазар. Генералният директор на AMC Адам Арън заяви пред CNN, че пазарът за кино в кралството може да възлиза на един милиард долара.

3. Жените ще могат да шофират...

Дългогодишната забрана на жените да шофират, в крайна сметка, ще бъде отменена през юни. Съобщението беше направено след кралски указ през септември. Много жени се бореха за правото да шофират от години и някои от тях бяха арестувани за нарушаване на забраната.

Очаква се мярката да стимулира растежа и да даде на жените много по-голяма роля в икономиката. Само 25% от саудитките имат активна роля на пазара на труда. Визия 2030 цели да увеличи броя им до 30%.

Правителството си постави за цел да генерира 65% от БВП от частния сектор и привличането на повече жени на пазара на труда е ключов фактор за постигането на тази цел.

4. ... и да гледат спортни събития

Жените ще имат право на достъп до три стадиона в големи градове.

Генералната спортна организация, която управлява спорта в страната, съобщи през октомври миналата година, че три от най-големите стадиони в Саудитска Арабия ще започнат „да приемат семейства“ в началото на годината.

Саудитските мъже и жени обичайно са разделени на обществени места. Но ограничението започва бавно да се разхлабва. Мъжете и жените можеха да седят заедно на редица музикални концерти и събития през 2017 г.

„Най-забележителните реформи тази година ще включват подобряване на правата на жените“, казва Салман Ал-Ансари, президент на Комисията по саудитско-американските държавни отношения.

„Изобщо няма да се изненадам, ако саудитска жена бъде назначена на министерска позиция“, допълва той.

5. Туристите ще получават визи

Туристите ще могат да посещават Саудитска Арабия за първи път. Принц Султан бин Салман, ръководител на саудитската Комисия по туризъм и национално наследство, каза пред CNN, че кралството ще издаде първите си туристически визи през 2018 г.

Досега визите бяха ограничени само до хора, пътуващи в страната за работа или за посещение на светите места.

Кралството има амбициозни планове да засили туристическата си индустрия. То вече обяви редица проекти, включително един за изграждане на курорти на около 160 км от пясъчното крайбрежие на Червено море.

Целта им е да привлекат 30 милиона посетители на година до 2030 г. спрямо 18 милиона през 2016 г.

6. Aramco ще бъде приватизирана

Саудитски представители заявиха многократно, че планират да продадат малък дял от Aramco през 2018 г. Ако това се случи, очаква се продажбата да е най-голямото листване на борсата в историята.

Официални представители заявиха, че очакват първичното публично предлагане да оцени Aramco на около два трилиона долара. Ако пазарът се съгласи, продажбата само на 5% може да донесе 100 млрд. долара.

Освен точния момент и размер на IPO-то, Саудитска Арабия трябва да реши и къде да листне Aramco. Според някои информации, тя все още обмисля и възможността първо да продаде дял на стратегически инвеститор.

Източник: profit.bg.