Никой град не е имунизиран от природните бедствия и катаклизми и особено от сериозния проблем с глобалното затопляне. Някои селища обаче за по-уязвими от други.

Тъй като нивото на морското равнище продължава да се покачва, ниско разположените крайбрежни градове са застрашени от по-опустошителни наводнения, които разрушават цялата създадена инфраструктура и излагат на риск човешкия живот.

Някои градове биха могли да станат жертви на наводнения от 1,80 метра до 2100 година. Националната администрация за океаните и атмосферата прогнозира, че нивото на морската вода ще се повиши с около 3 метра, ако емисиите на вредните газове продължат да нарастват. Тези числа са средни, което означава, че някои места ще се сблъскат дори с по-високи нива на морското равнище. Според най-лошия сценарий има градове, които могат да изчезна, ако бъдат изцяло потопени от водата.

Въпреки че, знаейки тези прогнози, градовете могат да изградят инфраструктура и бариери, които да ги защитят, времето е недостатъчно.

Следните 7 градове за изложени на най-голяма опасност от наводнения според Business Insider:

Ню Орлиънс, Луизиана

Най-големият град в щата Луизиана все още не може да се възстанови от урагана Катрина през 2005 година. Местоположението на Ню Орлиънс до делтата на реката го прави уязвим към наводнения. Там има райони, които са разположени на 4,50 метра под морското равнище. Голяма част от земята на града вече е потопена от водата. Проучване на НАСА от 2016 година е установило, че някои терени на Ню Орлиънс потъват с около 6 сантиметра годишно. Ако този темп продължи, те ще бъдат покрити от вода до 2100 година.

Маями, Флорида

Морските нива в града се покачват достатъчно бързо, за да нанесат щети върху домовете на хората. Доклад на Съюза на загрижените учени от 2018 г. твърди, че 12 000 жилища в Маями Бийч са в опасност от хронични наводнения през следващите 30 години. Това е най-голямата от всички крайбрежни общности, а стойността на инфраструктурата ѝ се равнява на $6,4 милиарда.

Един на всеки четирима жители в окръзите Маями-Дейд и Броуард ще бъде потърпевш от наводнения в периода 2010-2100 година. Дори морското равнище да нарасне съвсем малко, за да оцелее градът, трябва да увеличи височината на инфраструктурата си.

Хюстън, Тексас

Подобно на Ню Орлиънс, Хюстън потъва с 6 сантиметра на година. Основната причина за това е прекаленото изпомпване на подпочвени води, което създава промяна в налягането и обема на земните маси и те потъват, пише money.bg. Това прави града по-уязвим от наводнения, като тези по време на урагана Храви, който е повредил близо 135 000 домове и е изселил около 30 000 души.

Тъй като Хюстън не е крайбрежен град, е малко вероятно той да бъде унищожен само от повишаването на морското равнище. Но увеличаването на броя на бурите и ураганите в съчетание с ниската надморска височина и потъващия терен, може да остави части от града под вода.

Атлантик Сити, Ню Джърси

Градът е бил доста потърпевш от крайбрежни наводнения. Ураганът Сидни нанася големи щети, като през 2012 година оставя 70%-80% от града под вода. На някои места, за да се евакуират, жителите е трябвало да преминат през над 2 метра вода. Атлантик Сити е едно от най-уязвимите селища в САЩ щом става дума за наводнения. Изследвания на Climate Central сочат, че в следващия век 37 000 души са изложени на риск от такива.

Чарлстън, Южна Каролина

Прогнозите за Чарлстън са още по-неблагоприятни. През следващите 100 години хората, потърпевши от наводнения, могат да са 64 000. Преди повече от десетилетие прогнозите на учени са, че 77% от града ще остане под 3 метра вода до 2050 година.

Бостън, Масачузетс

Бостън няма да бъде залят от наводнения до 2100 година, но определено няма да остане такъв, какъвто е сега. Доклад на Zillow от 2016 г. е установил, че 1 от 6 жилища ще бъде потопено до 2100 година. Според него има вероятност градът да претърпи поне едно наводнение от 2 метра до 2050 година.

Вирджиния Бийч, Вирджиния

Вирджиния Бийч се намира на пресечката на залива Чесапийк с Атлантическия океан. Заради покачването на морското равнище и двата водни обекта могат да доведат до наводнения по време на голяма буря. Районът вече се е сблъсквал с тежки природни бедствия, когато ураганът Флоренция потопи града.