Поредното разкритие за действията на американската администрация от времето на Джордж Буш направи неин представител – той заяви, че мнозинството от затворниците в Гуантанамо са били абсолютно невинни хора и ръководството е знаело за това.
Мнозина от тях са били по 6-7 години в този затвор само, защото са се “оказали на неправилното място по неправилното време”, заяви в блога си на сайта The Washington Note бившият началник на първия държавен секретар при Буш Колин Пауъл Лоурънс Уилкърсън.
“Нямаше значение дали задържаният е бил терорист. Важното беше той да е заловен в зоната на боевете в Афганистан и съответно той можеше да знае нещо важно”, пише Лоурънс Уилкърсън. По данни на о.з. полковника един човек е можел да бъде задържан за години само с цел получаване на подробна информация за едно или друго афганистанско селище, регион или хора, които той познава, като сред тях е можело да се окажат бунтовници и терористи.
По думите на Уилкърсън тази пагубна практика е била резултат от некомпетентността на военните и спецслужбите на САЩ в началния етап от афганистанската операция – те практически не се ориентирали кой е “врагът”. Скоро американското ръководство осъзнало, че в Гуантанамо са задържани стотици невинни, но не направило нищо за освобождаването им, посочва Newsru.
През Гуантанамо, откакто този затвор в американската военна база в Куба беше открит през 2002 г., са преминали общо около 800 души. 240 са там и в момента. /БЛИЦ