Журналистът Сет Харп публикува в профила си в Twitter кореспонденция с американски наемник, по време на която става ясно, че британски специални сили участват в боевете в Украйна.

Харп коментира разкритията на американеца с думите: "Невероятно отрезвяваща оценка на борбата за Северодонецк".

"Всичките смъртни случаи и наранявания са били напразни, пише американецът, - защото всичко, което се случва тук, е абсолютно гадно шоу.

Имахме двучасов бой, в края на който се оказа, че се бием с украинските специални части. Просто е невъзможно да повярваш на това, което се случва тук. Ако не бяха "парите" (Харп е закрил думата в черно, но вероятно става дума за тях, защото събеседникът му е наемник), нямаше да съм наоколо в тази смехотворна ситуация", пише той.

"Обиколил съм цялата Украйна и мога да кажа, че украинците нямат никакъв шанс да спечелят тази война. По начина, по който се бият и унищожават собствената си жива сила и въоръжение, няма никакъв, никакъв шанс.

- Медиите представят картината едностранчиво, но аз виждам реалността. Мостовете се взривяват, докато собствените ни части са на другия бряг, няма комуникация и координация между частите, приятелският огън е често срещан (буквално сега снайперист от британските специални сили беше убит от огън от украински БТР, защото никой не съобщи за пристигането му).

- Обещават ни поддръжка, пускат 3 мини и мислят, че са се справили. Те твърдят, че мъж, който никога не е държал гранатомет в ръцете си, ще е нашата подкрепа и ще стои на 1,2 км от нас".

"Да, украинците са смели, това трябва да се признае. Но що се отнася до останалото - мога само да поклатя глава, защото добрите момчета умират напразно", заключава американецът.

В коментарите абонатите на Харп се чудят защо Северодонецк се е превърнал в място на толкова упорити сражения, както и какво е мнението на "експертите", които преди 6 седмици твърдяха, че победата на Украйна е неизбежна.