Ураганът от четвърта степен Матю вилнее над Карибите и се приближава бързо към Куба. Американските власти взеха решение за частична евакуация на военната база Гуантанамо на острова, където има 61 затворници. Стихията вече удари Ямайка и Хаити с обилни валежи и бурни ветрове, съобщава EkipNews.bg.
Американските власти решиха да евакуират около 700 души от американската база „Гуантанамо”на остров Куба заради приближаващия ураган „Матю”.

Заповедта се отнася за служителите, които работят на базата, но не са свързани с най-важните й функции. Евакуират се и членове на семейства и домашни любимци. Никой от затворниците, които се държат в специален затвор в базата не е планирано да се евакуират. В случай на нужда персоналът може да използва специалните укрития. Според последните данни на Пентагона, в момента в Гуантанамо има 61 затворници. 

Скоростта на вятъра в епицентъра на „Матю”, е 233 км в час. Стихията приближава Куба с около 8 километра в час. Ако посоката и скоростта се запазят, "Матю” ще достигне до островната държава във вторник. Ямайка и Хаити вече попаднаха в центъра на природното бедствие и резултатът от това са силни ветрове, обилни валежи и наводнения. 

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава шест месеца - от 1 юни до 30 ноември. Атмосферно явление се определя като тропическа буря и получава свое собствено име, ако скоростта на вятъра достигне в епицентъра 63 км в час. Когато скоростта на вятъра достигне 118 километра в час бурята е вече ураган. 

Този сезон над Атлантическия океан се формираха 13 тропически бури, от които пет се превърнаха в урагани - "Алекс", "Ърл", "Гастон", "Ермина" и "Матю”.