Адвокатката на семейството на убитата разследваща журналиста Анна Политковская Карина Москаленко разкри за “Ехото на Москва”, че е намерила в колата си в Страсбург вещество, което прилича на живак. Клиентите на Москаленко са главно критикари на Кремъл, отбелязва английският в. “Таймс”.

Страсбургският зам.- прокурор Клауд Палпакюер заяви, че прокуратурата започва разследване на опит за отравяне с живак. “Обстоятелствата, както и знанията на Москаленко са твърде притеснителни, заяви той. ”Семейството и адвокатката са били закарани в болница във френския град, за да се види дали не са отровени. 
Живакът е силно токсичен метал, който може да увреди мозъка, белите дробове, бъбреците и сърцето. Изпаренията на веществото, което при стайна температура е в течно състояние, могат да доведат дори до смърт. 
“Хората обикновено не слагат живак в колата на човек, за да подобрят здравето му. Притеснена съм повече за това, че в колата имаше деца. Прави се най-вероятно опит за сплашване”, обяснява Москаленко. Но не спомена кой смята, че е отговорен за това. 
Разкритието стана точно преди разглеждането вчера на случая с убийството на Политковская в московски съд. Журналистката беше известна с разследванията на военните престъпления в Чечения и критиките си срещу Кремъл, преди да бъде застреляна през октомври 2006 г. Москаленко, която е адвокат и на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, няма да присъства на делото, което вероятно ще бъде отложено./БЛИЦ