Десетки невъоръжени талибански бойци влязоха днес в афганистанската столица благодарение на безпрецедентно примирие по случай мюсюлманския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан, предаде Ройтерс. В Кабул, както и на други места в страната, войници и талибани си разменяха прегръдки и си правеха селфита.
 

Талибаните изненадващо обявиха тридневно спиране на бойните действия по повод започналия в петък празник, като подчертаха, че то изключва чуждестранните сили. Спирането на огъня се застъпва с обявеното от афганистанското правителство примирие, което продължава до сряда. Много хора в страната призоваха правителството и талибаните да удължат примирието.

 


Талибаните, с традиционните чалми, а мнозина от тях и със слънчеви очила, влязоха в Кабул през южните и югоизточните порти. На местата, където хората се спираха да ги снимат със знамената им, се образуваха задръствания. Талибаните приканваха хората да се приближат и да си правят селфита.
 
"Те са невъоръжени, тъй като оставиха оръжията си на входовете", каза за Ройтерс полицейският говорител Хашмат Станекзай и обясни, че талибаните ще си получат обратно оръжието, когато си тръгнат.
 

Видеоклипове и снимки, публикувани в новинарски уебсайтове, показаха ликуващи войници и талибани да се прегръщат и да си разменят поздравления по случай празника в провинции Логар, Забул и Вардак. Някои хора танцуваха и пляскаха с ръце, докато минувачи ги снимаха със смартфоните си.
 

Междувременно министърът на вътрешните работи Ваис Ахмад Бармак се срещна с талибански бойци в Кабул, съобщи афганистанската телевизия "Толо нюз".